alpMonitor

Prostorsko načrtovanje

Občina na poti v kakovostnejše življenje

s

Alpwil
Alpwil
Alpwil
Alpwil

Prometni kaos

Alpski Log je v zadnjih letih postal priljubljeno prebivališče ljudi, ki so zaposleni v bližnjem mestu. A to povzroča promet dnevnih migracij, pomanjkanje prostora in konflikte. S težavami se zdaj želi spopasti občinska uprava. Župan Alojz Hribovc preverja različne možnosti: kaj je mogoče doseči z ureditvijo obvoza, z znaki za prepovedi in omejitve ali s sprejetjem drugih ukrepov?

Obvozs
Prepovedis
Sodelovanje krajanovs
Zakaj prostorsko načrtovanje?
Alpwil Alpwil
Alpwil
Alpwil
Alpwil
Alpwil
Alpwil
Alpwil
Alpwil

Prepovedi

Ker so prebivalci Alpskega Loga šele pred kratkim zgradili novo šolo, zdaj ni več denarja za izvedbo drugih gradbenih ukrepov. Župan Hribovc zato v središču vasi odredi postavitev opozorilnih tabel in znakov za prepovedi.

s
Alpwil

Kakovost življenja

Promet se porazdeli na druge predele kraja, prebivalci so ogorčeni, kakovost njihovega življenja se je zmanjšala. Mnogi so se že odselili.

s
Kako načrtovati kakovostno življenje?
Alpwil

Nova ideja

Še predno bi ukrepal, župan Hribovc na vso srečo dejansko stanje najprej preveri, zavrne trenutno varianto in pregleda preostale možnosti za rešitev.

Nazaj na štart
Alpwil
Alpwil
Alpwil

Sodelovanje krajanov

Župan pritegne k sodelovanju strokovnjake za procese načrtovanja in sodelovanja. Skupaj s krajani sklene dogovor glede uresničevanja procesa in ciljev. Kaj lahko s skromnimi sredstvi uresničijo takoj, kaj želijo doseči srednje- in dolgoročno?

s
Zakaj participacija?
Alpwil

Cilji, želje, vizije

Krajani, organi oblasti in načrtovalci oblikujejo različne rešitve, razrešijo vprašanje potreb in druga odprta vprašanja, pretehtajo argumente. Živahno vaško središče brez prometnega kaosa – to bi bilo krasno!

s

Ugovor!

Alpwil

Nekaj časa se zdi, da so vsi enotnega mnenja. A kmalu se pritoži gospod Mesar, saj potrebuje parkirni prostor za svoje stranke. Nasprotovanje izrazi tudi gospa Angela iz otroškega vrtca, skrbi jo namreč za varnost otrok. Potrebna so nova pogajanja, načrti, zavrnitve.

s
Kako reševati konflikte?
Alpwil

Dobra rešitev

Na koncu se rešitev vendarle najde: otroški vrtec se bo preselil v šolsko stavbo, ki jo bodo zdaj lahko zgradili zaradi ugodnega finančnega stanja občine.

s
Alpwil

Kraj, ki vabi k postanku

Med seboj dobro usklajeni gradbeni posegi in spremljajoči usmerjevalni ukrepi so središče kraja, ki ga je doslej dušil promet, spremenili v prostor, v katerem se številni radi zadržujejo. Prebivalci Alpskega Loga povabijo na slovesnost ob odprtju preurejenega središča tudi krajane sosednje občine.

s
Kako načrtovati promet?
Alpwil

Alpski Log in sosednje vasi

Sosedje so navdušeni nad tem, kar vidijo, in želijo tudi sami slediti njihovemu zgledu. Spoznajo, da vsa njihova dejanja vplivajo na pokrajino in kakovost življenja.

Nazaj na štart
In kako naprej?
Kaj je pokrajina?
Alpwil

Obvoz

Županu se zdi najboljša rešitev gradnja obvoznice s predorom. Občina naroči gradbeni stroki izdelavo projekta, preveri okvirne pravne pogoje in državo zaprosi za financiranje projekta. Gradbena dela se lahko začnejo.

s
Kako načrtovati infrastrukturo?
Alpwil

Predor ali šolsko poslopje?

Stroški gradnje obvoznice s štirikilometrskim predorom znašajo okoli 200 mio. EUR. S tem denarjem bi lahko v Alpskem Logu zgradili deset novih pokritih bazenov ali šol.

s
Alpwil

Gradnja povzroča hrup

Začetek gradnje. Gospa Elizabeta Kremžar se pritoži pri županu: hrup zaradi gradnje je neznosen. Ko zunaj kopljeno, se lestenec v dnevni sobi trese, obešeno perilo je umazano.

s

Izumrla vas

Alpwil

Po končanih gradbenih delih skozi vas skorajda ni več avtomobilskega prometa. Središče kraja deluje kot izumrlo, trgovine se zapirajo, denarja za novo šolo ni.

s
Alpwil

Prestavitev problema

S prometnimi zastoji se zdaj spopada sosednja vas.

s
Zakaj vedno več prometa?

In kako naprej?

Kako načrtovati kakovostno življenje? Postanite aktivni v svoji občini! Nasvete, kako si lahko pri tem pomagate, posamezne konkretne primere in številne druge koristne informacije boste našli na našem seznamu spletnih povezav.

CIPRA 2016


Mednarodna komisija za varstvo Alp
CIPRA International

www.cipra.org

Illustration: Johannes Gautier

Nazaj
Iščete navdih?

Dein Browser hat anscheinend Probleme mit der Präsentation.

Versuche mal die neusten Versionen vonChrome, Safari oder Firefox.