Druge informacije

Trajnostno potovati z Yoalin-om

02.04.2021
Okolju prijazno odkrivanje Alp: projekt Yoalin (Youth Alpine Interrail) je namenjen spodbujanju mladih k odkrivanju alpskega prostora v poletnem času. Mladi, stari od 18 in 27 let, se lahko do 7. maja 2021 potegujejo za 100 vozovnic Yoalin – bonov za potovanje z vlakom v vrednosti 200 evrov in vrsto drugih ugodnosti.
© Istock / AscentXmedia

Vladajoča pandemija koronavirusne bolezni COVID-19 je korenito spremenila naše potovalne navade. Ker je dostop do daljnih dežel postal precej otežen, je zavel veter trenda k reigonalnosti in trajnosti, ki je sicer v srži projekta Yoalin zasidran že od leta 2018. Njegov kredo je namreč spodbujanje alpskih popotnic in popotnikov k premišljenemu odkrivanju lokalnega okolja z javnimi prevoznimi sredstvi.

Trajnostna mobilnost predstavlja temeljni košček v mozaiku varstva podnebja, na katerega Yoalin stavi tudi v letu 2021. Dasiravno potovanje širom po alpskem loku še lep čas ne bo mogoče brez omejitev, pa klic k trajnostni mobilnosti v sleherni alpski regiji v trenutno obstoječih okvirih ter ob upoštevanju veljavnih predpisov in ukrepov za varovanje in ohranjanje zdravja nikakor ni zaman. Kolesarski izleti po zveznih deželah ali domačih regijah, potovanje z avtobusom in vlakom znotraj meja matičnega kantona, raziskovanje alpskih mest s tramvaji ali prečenje okoliških pohodniških poti korak za korakom – nabor možnosti trajnostne mobilnosti je pester in raznovrsten. Projekt Yoalin je namenjen vzbujanju skomin po iskanju čarobnih trenutkov v bližini in negovanju podnebja obenem.

Aktivnosti v letu 2021

Mladi, stari od 18 in 27 let, se lahko do 7. maja 2021 potegujejo za vozovnice Yoalin. Sto srečnic in srečnežev bo prejelo bone za potovanje z vlakom širom po alpskem loku v vrednosti 200 evrov. Povabljene oz. povabljeni bodo tudi k sodelovanju na virtualnem začetnem (kick-off) dogodku, ki bo na sporedu 14. junija, ob katerem bodo udeleženke in udeleženci deležne oz. deležni priložnosti za medsebojno spoznavanje, izmenjavo idej in vzpostavljanje stikov. Skupnost »Yoalin«, ki je vzklila, ko je projekt ugledal luč sveta, ostaja vpeta v dejavnosti. Njene članice in njeni člani so v preteklih letih namreč zbrale oz. zbrali številne napotke in namige o vabljivih destinacijah, ki so na voljo tako na spletni strani yoalin.org kot tudi na številnih družbenih medijih. Na internem seznamu skupnosti (Hospitality List) so zbrane članice in člani, ki prostovoljno opravljajo vlogo vodičk, vodičev, spremljevalk in spremljevalcev po domačih regijah. Projekt tudi tokrat vključuje fotografski natečaj in natečaj za najboljše potopisne kratke zgodbe.

Podpora, brez katere (pač) ne gre

Pobudnici projekta Yoalin (Youth Alpine Interrail) sta Mednarodna organizacija za zaščito Alp (CIPRA International) in njej pridruženi Mladinski svet (CYC), ki si s skupnimi močmi prizadevata za vzpostavljanje temeljev za preudarno, podnebju prijazno in cenovno ugodno trajnostno (po)potovanje po alpskem prostoru.

Izvajanje projekta podpirajo države pogodbenice Alpske konvencije, Švicarski zvezni urad za prostorski razvoj (ARE), nemško Zvezno ministrstvo za okolje, varstvo narave in jedrsko varnost (BMU), lihtenštajnski Urad za okolje (AU), avstrijsko Zvezno ministrstvo za varstvo podnebja, okolje, energijo, mobilnost, inovacije in tehnologije (BMK) in Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije (MOP).

Možnost prijave k sodelovanju ter podrobnejše informacije o projektu (v angleškem jeziku): www.yoalin.org

Kontaktna oseba za podrobnejše informacije in pojasnila: Caroline Begle, koordinatorka za komunikacijo, CIPRA International: +423 237 53 53, [email protected]

Dateien
Type Title