Zakaj Soči ne leži v Alpah

30.01.2014
Zimske olimpijske igre leta 2014 bi se lahko zgodile tudi v Alpah, vendar se je Mednarodni olimpijski komite (MOK) odločil proti Salzburgu/A. Pri alpskem prebivalstvu zimske olimpijske igre dandanes ne uživajo prav velikega ugleda. CIPRA je strnila izkušnje preteklih let, povezane s temo zimskih olimpijskih iger.
© Grüne Fraktion Bayern / wikimedia commons

Dne 7. februarja 2014 se bodo v Sočiju pričele zimske olimpijske igre. Omenjeno dejstvo razkriva, da se je zimskošportni trg razširil vse do subtropske obale Črnega morja. Veliki dogodek organizatorju omogoča, da se bo lahko pred očmi svetovne javnosti po mili volji smejal demokraciji.
Če bi Salzburg svoj čas kot kandidat prepričal Mednarodni olimpijski komite (MOK), bi se zimske olimpijske igre 2014 lahko zgodile tudi v Alpah. Je MOK mar rekel »ne«, ker se je avstrijsko mesto za organizacijo zimske olimpijade potegovalo z najmanjšim proračunom? V zvezi z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) je ob kriterijih za izbor vsakokratnih gostiteljev olimpijskih iger mogoče špekulirati o marsičem. Volivci in volivke v Graubündnu/CH in na Bavarskem/D so se na primer odločno izrekli proti kandidaturi za organizacijo zimskih olimpijskih iger 2022. Pat Cortina, selektor nemške reprezentance v hokeju na ledu, je omenjeni pojav komentiral z naslednjimi besedami: „Too much democracy.“  [Preveč demokracije.] Toliko o poštenosti v športu.

Adhezijske pogodbe MOK

Prebivalke in prebivalci Alp so lahko presrečni zavoljo desetletja brez olimpijade. CIPRA je strnila izkušnje preteklih let, povezane s temo zimskih olimpijskih iger. Informacije so na voljo na www.cipra.org/sl/olimpijada.

Ob predpisih, pravilih, pogojih in zahtevah, ki jih MOK nasprotni strani vsiljuje na nepregleden in nedemokratičen način, bi bilo prirejanje zimskih olimpijskih iger v Alpah skrajno neodgovorno. Mednarodni olimpijski komite (MOK) s pogodbo o organizaciji zimskih olimpijskih iger vsakokratne kandidate in gostiteljska mesta oropa sleherne pravice do samoodločanja ter ne podaja nobenega pravno zavezujočega zagotovila, da po obveznem ljudskem referendumu, na katerem bi se večinsko prebivalstvo izreklo za kandidaturo mesta in posledično tudi za sprejetje pogodbenih določb, ne bo enostransko spreminjal zahtev. V vsebini pogodbe o organizaciji zimskih olimpijskih iger, ki obsega več kot 60 strani, je temama podnebja in trajnostnega razvoja namenjenih vsega osem vrstic.

Zanikanje podnebnih sprememb

Posledice podnebnih sprememb doslej še nikoli niso bile upoštevane pri katerikoli kandidaturi. Odgovorni, tako predstavniki MOK kot funkcionarji mest kandidatk, se ne ubadajo pretirano z dejstvom, da bodo temperature v prihodnosti še naraščale. Visokozmogljivi snežni topovi za proizvodnjo umetnega snega so postali nepogrešljivi, kadar je treba zagotoviti ustrezne snežne razmere. Posledice tega se kažejo v obliki posegov v krajino ter povečani porabi vode in električne energije.

Kdo se mora prilagoditi?

Vsaka verodostojna analiza stroškov in koristi organizacije zimskih olimpijskih iger davkoplačevalce odvrača od podpiranja takšnega projekta. Študij, ki bi dokazovale, da zimske olimpijske igre botrujejo trajnemu razvoju gospodarstva v gostiteljskih regijah, ni na voljo. Prav nasprotno. Izkušnje kažejo, da je olimpijske igre mogoče primerjati z nenadnim ognjem, ki hitro ugasne. Zimski šport je napačni trg, na katerega stavi projekt zimske olimpijade, ki tako s tržnega vidika daje prednost uveljavljenim turističnim središčem, medtem ko obrobnim regijam ostanejo zgolj dolgovi in razvaline. Takšna usoda je po koncu zimske olimpijade „Torino 2006“ doletela tudi italijanski alpski dolini Susa in Chisone.
Ob brezmejnem širjenju obsega iger z novimi športnimi panogami in disciplinami postaja očitno, da bi organizacija zimskih olimpijskih iger za gorska območja predstavljala preveliko breme s pogubnimi posledicami. V Nemčiji, na primer, so bili lastniki zemljišč celo prisiljeni dele slednjih odstopiti pospeševalcem kandidature za organizacijo zimskih olimpijskih iger „München 2018“.
Na voljo sta torej dve možnosti: ali se projekt zimske olimpijade prilagodi razmeram, ki vladajo na prizoriščih in potrebam prizadetega prebivalstva  ali pa se bomo olimpijskim razsežnostim prilagodili mi ter se požvižgali na poštenost in demokracijo, kot razkriva primer, ki ga navaja nekdanji nemški alpski smučar Markus Wasmeier: „Ko je govora o politični situaciji [v Sočiju], je treba opomniti, da je tudi v Pekingu prišlo do množičnega razlaščanja. To je sicer skrajno  vznemirjajoče, ampak tako pač je. V času zimskih olimpijskih tega ne bo nihče opazil.“

Za vprašanja vam je na voljo:
Dominik Siegrist, predsednik CIPRE International +41 79 673 43 30, eMail
Claire Simon, direktorica CIPRA International +423 237 53 53, eMail
Barbara Wülser, predstavnica CIPRE International za odnose z javnostmi, +423 237 53 11, eMail

shranjeno pod: Olimpijada