Za kontinuiteto in spremembe

18.11.2014
Prejšnji teden so v francoskem Annecyju izvolili novo predsednico CIPRE International. Švicarka Katharina Conradin (33) je nasledila Dominika Siegrista, ki se od te funkcije poslavlja po desetih letih.
(c) Hans Peter Jost

Katharina Conradin je bila izvoljena za novo predsednico CIPRE International, s čimer je postala prva ženska na čelu te organizacije od njene ustanovitve v letu 1952. Tako kot njen predhodnik Dominik Siegrist tudi ona prihaja iz Švice in je po poklicu geografinja. Delegati CIPRE so Conradinovo soglasno izvolili 13. novembra 2014 na skupščini delegatov v Annecyju.

Katharina Conradin je z delovanjem CIPRE International že dobro seznanjena, saj je že od leta 2013 članica njenega upravnega odbora, medtem ko je članica predsedstva CIPRE Švica od leta 2011, krovno organizacijo pa je v vlogi direktorice mountain wilderness Švica spoznala tudi z vidika članske organizacije. S seboj prinaša veliko izkušenj, ki jih je pridobila na področju mednarodnega sodelovanja, tudi kot vodja projekta in svetovalka v mednarodno delujočem svetovalnem in raziskovalnem podjetju za inovativne projekte o trajnostnem razvoju. Pred kratkim je uspešno končala svoje doktorsko delo na temo svetovne dediščine in trajnostnega regionalnega razvoja, v katerem je raziskovala vplive, ki jih prinaša vpis na Unescov seznam svetovne dediščine za regionalne razvojne procese, zlasti na gorskih območjih. Za njeno zavzeto predanost varstvu okolja ji je okoljski sklad Yves Rocher Fondation letos podelil nagrado Trophée des femmes.

Povezovanje teorije s prakso

„V veliko veselje mi je, da je CIPRA s Katharino Conradin dobila predano predsednico, ki ima široko strokovno znanje in odlične komunikacijske spretnosti. Moji naslednici želim vse najboljše,“ je dejal njen predhodnik Dominik Siegrist, ki se je CIPRI pridružil sredi devetdesetih let kot delegat švicarske okoljske organizacije Rheinaubund (danes: Aquaviva). V letih med 1998 in 2004 je predsedoval CIPRI Švica, nato pa je v CIPRI International prevzel predsedniško funkcijo in s tem nasledil Švicarja Andreasa Weissna.

Spodbujanje alpske politike kot sestavnega dela evropske politike je bila ena njegovih ključnih ciljev in CIPRA se je temu cilju v času njegovega predsedovanja prav s sodelovanjem pri oblikovanju evropske strategije za Alpe približala za nov korak. Dominik Siegrist je v vlogi profesorja Visoke tehniške šole v Rapperswilu (CH) znal teorijo vedno povezovati s prakso. V svojem mandatu mu je uspelo, da je bila CIPRA deležna večje pozornosti javnosti tudi s sodelovanjem na številnih prireditvah in dogodkih, še zlasti pomembno pa mu je bilo ohranjanje partnerstev znotraj in zunaj organizacije.

Za vprašanja so vam na voljo:

Dominik Siegrist, nekdanji predsednik CIPRE International, +41 79 673 43 30,

Katharina Conradin, predsednica CIPRE International, +41 79 660 38 66,

Barbara Wülser, predstavnica za odnose z javnostmi, CIPRA International, +423 237 53 11,